Najmlađi, a osvojili priznanja

Predrag Parezanović | 26. jul 2015. 07:18

STARI dedin vinograd sa 350 čokota temelj je na kojem je Slobodan Boba Pavlović (38) iz sela Trska, kod Rače, zasnovao svoje vinogradarsko-vinarske ambicije. Zasad poseduje 7.000 čokota raspoređenih na tipičnom šumadijskom brdašcetu, koje je, u ovom trenutku, elitno mesto u račanskom vinogorju, kao takvom registrovanom u Ministarstvu poljoprivrede.

Slobodan je i jedan od 14 osnivača Udruženja vinara Šumadije, jedan od najmlađih, kako po godinama, tako i po vinarskom stažu, ali i sve priznatiji, jer je za svoja vina 2013. i 2014. godine na Oplenačkoj berbi u Topoli dobio zlatnu i dve srebrne medalje.

– Noseće sorte u vinogradu su kaberne sovinjon i merlo, a ambicija mi je da imam svoja vina, pre svega crvena, jer je ovo podneblje za njih pogodno, kojima bih mogao da upotpunim ponudu vinskog turizma Šumadijskog vinogorja, koje čine oplenačko, krnjevačko, račansko i kragujevačko vinogorje. To je šansa i nas manjih vinara, da se pojavimo kada dolaze turističke grupe – objašnjava Pavlović.

– Planiram i proizvodnju manje količine belog vina, kao i zasad nekih autohtonih sorti, ali je neophodno i mnogo strpljenja, jer vinogradi traže mnogo rada i zavise od vremena, koje nam prošle godine nimalo nije bilo naklonjeno, jer bolest je zahvatila lozu, pa nije bilo ni grožđa ni vina. Sada je mnogo bolje, pa s radošću možemo da očekujemo berbu – optimista je Boba.

On je, inače, pretprošle godine proizveo 3.500 litara vina, a sada bi kada se zasadu iz 2011. godine, koji ima 1.400 čokota, pridruži i onaj dve godine mlađi, mogao da očekuje veću reku kvalitetnijeg vina, “istine” najviše.

– Koristio sam državne subvencije za zasnivanje novih zasada, a planiram da vinograd proširim na još tri hektara, jer imam podesnu zemlju a i potrebnu mehanizaciju, potpuno prilagođenu ovom poslu. Vinarstvo je prethodnih godina bilo u trendu pa sam u tome video šansu da radim posao koji volim. Pre toga, 12 godina sam radio u komercijali, u “Koka-Koli” i “Knjazu Milošu”, pa mislim i da će to iskustvo da mi bude dragoceno, ali su za ozbiljniju prodaju neophodne i ozbiljnije količine. Do sada smo uglavnom plasirali kupcima koji nam dođu na noge, a u narednom periodu u fokusu će biti restorani u okolini, pa i u Kragujevcu i Beogradu, uz već pomenute degustacije vina u prijatnoj hladovini u centru vinograda, uz šumadijsko meze – najavljuje naš sagovornik.

TOMINA LOZA

“Tomina loza” koja je svojevremeno pobedila na Oplenačkoj berbi proizvod je Slobodanovog oca Pavla. Na primedbe da je to zbog toga što mnogi misle da je predsednikova, odgovaraju da su je oni proizveli i tako nazvali mnogo pre nego što je “tomovača” postala popularna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *